Διατροφικές οδηγίες  για την αντιμετώπιση καταστάσεων που προκύπτουν από τη φαρμακευτική αγωγή είτε από τη νόσο μοσχεύματος έναντι ξενιστή (GvHD) 

 

 

Γράφει Αθανασία Κ.Κακλαμάνου 

Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc 

 

Ανορεξία 

  • Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα υψηλής θερμιδικής αξίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, έναντι πολλών μεγάλων γευμάτων 

  • Καταναλώνετα υγρά μια ώρα πριν και μετά τα γεύματα και όχι κατά τη διάρκεια  

  • Τρώτε μεγαλύτερα γεύματα τις πρωινές ώρες και ελαφρύτερα γεύματα προς τις βραδινές ώρες 

  • Καταναλώνεται μαλακές, κρύες τροφές που είναι πιο εύκολα καταπόσημες  

  • Χρησιμοποιήστε συμπληρώματα διατροφής σε υγρή μορφή ή ροφήματα με υψηλό ποσοστό θερμίδων και πρωτείνης όταν δεν επαρκεί η κατανάλωση στερεών τροφών  

  • Καταναλώστε τα αγαπημένα σας τρόφιμα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας 

 

Στοματίτιδα 

  • Επιλέξτε μαλακές τροφές, όπως ζυμαρικά, ρύζι, γιαούρτι, ψάρι, αβγά, μαλακό κρέας (π.χ. μπιφτέκι), πουρέ κ.α. 

  • Αποφύγετε τρόφιμα ξηρά με σκληρή υφή, όπως είναι τα παξιμάδια, φρυγανιές, κουλούρια, ξηροί καρποί, κρέας στεγνό που δε μπορεί να μασηθεί εύκολα, φρούτα με τη φλούδα κ.α. 

  • Κόψτε τα τρόφιμα σε μικρότερα κομμάτια ή εναλλακτικά πολτοποιήστε το φαγητό σας ώστε να γίνει πιο εύληπτο 

  • Χρησιμοποιείτε σάλτσες για να υγρανθούν τα τρόφιμα και να είναι πιο εύκολη η μάσηση και η κατάποση 

  • Επιλέξτε τρόφιμα κρύα ή σε θερμακρασία περιβάλλοντος και αποφύγετε ζεστά ή καυτά τρόφιμα 

  • Αποφύγετε τρόφιμα πικάντικα, αλμυρά, όξινα  

  • Ξεπλένετε συχνά το στόμα σας και (αν σας βοηθά) πιπιλίστε κομμάτια πάγου 

  • Αποφύγετε το αλκοόλ και τα ανθρακούχα ποτά 

  • Πίνετε τα ροφήματα με καλαμάκι 

 

Δυσκοιλιότητα 

  • Αυξήστε την πρόσληψη υγρών και κυρίως νερού.Πίνετε τουλάχιστον 8- 10 ποτήρια καθημερινά 

  • Προτιμήστε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως είναι τα φρούτα και τα ωμά λαχανικά, τα όσπρια, το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης 

  • Χρησιμοποιήστε λίγο περισσότερο ελαιόλαδο στο φαγητό και στις σαλάτες 

  • Τρώτε τα γεύματά σας σε τακτικές ώρες και μην παραλείπετε κάποιο γεύμα μέσα στην ημέρα 

  • Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα 

 

Διάρροια 

Η διατροφική στήριξη του ασθενή με διάρροια ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το είδος και την ένταση της διάρροιας. Όταν η διάρροια είναι πολύ έντονη πιθανότατα θα χρειαστεί παρεντερική διατροφή. Στη συνέχεια κι εφόσον έχουν βελτιωθεί τα συμπτώματα ο ασθενής μπορεί να περάσει σταδιακά σε δίαιτα με χαμηλό υπόλλειμμα με περιορισμό στα τρόφιμα με υψηλά λιπαρά, λακτόζη, φυτικές ίνες. Η εισαγωγή των στερεών τροφών στη δίαιτα θα πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε σταδιακά και να εξατομικεύεται ανάλογα με τα τρόφιμα που είναι ανεκτά από τον ασθενή.  

Στην οξεία φάση, όταν η διάρροια είναι πολύ έντονη, ο ασθενής είτε υποστηρίζεται είτε όχι από παρεντερική διατροφή, θα πρέπει να καταναλώνει αποκλειστικά ρύζι, φιδέ, λευκό ψωμί και φρυγανιές, μπανάνα, βραστό μήλο και τσάι. Στον παρακάτω πίνακα συστήνονται τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται και να προτιμώνται όταν η διάρροια είναι ήπιας μορφής. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βιβλιογραφία 

  • The National Cancer Institute, http://www.cancer.gov 

  • Ιατρικό Αθηνών, Ογκολογική κλινική, oncologikoathens.gr › Αρχική › Καρκίνος και διατροφή 

  • my.clevelandclinic.org (Nutrition After Blood & Marrow Transplant)